Szukam książek dotyczących układania tarota dla poczatkujących. Chciałbym także poradzić się jaką talie kupić na początek. Czym własciwie różnią się takie talie?
_________________ "I reject the reality and I create my own."
witam moim zdaniem najlepiej oprzeć na znanych i najbardziej popularnych wiec: KLUCZ DO TAROTA-HAJO BANZHAF, VADEMECUM TAROTA-ANTONOWICZ -WLAZINSKA,A.A.CHRZANOWSKA-MISTERIUM TAROTA.Natomiast jesli chodzi Ci o karty to sugeruje prost ale najlatwiejsza symbolike R.WAITE lub ladniejsza wersje universal waite.Uwazam,ze z inna poprostu sobie mozesz nie poradzic bowiem karrty trzeba przemedytowac a na podstawie symboliki takiej a nie innej bedzie Ci latwiej inaczej sie pogubisz.Bowiem sa odmiany ktore wymagaja pewnej wiedzy i trzeba do nich ,ze tak powiem dorosnac.Dlatego ja jako laik polecam wlasnie te ,ktore przedstailam .pozdrawiam
VADEMECUM TAROTA-ANTONOWICZ -WLAZINSKA, to polecam sama też od tego zaczynałam dużo można się nauczyć i ważne jest że łatwo zrozumie autorkę nawet laik który nie miał jeszcze Tarota w ręku [glow=red][/glow] Pozdrawiam i życzę sukcesu w poznawaniu siebie.[glow=red][/glow]
Wysłany: 2007-01-25, 00:57 początkujący tarocista
Witam ! jestem również miłośniczką tarota i jak na razie to są moi początki. Co prawda pierwszą swoją talie kupiłam w 1997r., ale widocznie dopiero niedawno dojrzałam żeby podejść do studiowanie tarota na serio. Teraz dostrzegam że nie zupełnie odpowiada mi ta talia i trochę się obawiam kupna następnej. Ponieważ przemawia do mnie podejście do tarota Joanny Watters, autorki książki " Co dzisiaj mówi tarot" nie wiem, czy powinnam również ściśle się trzymać tej talii na podstawie której ona przedstawia wróżby. Rzeczywiście uniwersalna talia Ridera Waitea bardzo łatwa i prosta do interpretacji, ale jak dla mnie za mało romantyczna i wcale nie "renesansowa", a o takiej marzę. Czy powinnam jeszcze z jakiś względów trzymać się talii Ridera oprócz tego ze dużo łatwiej na niej się uczyć i zapamiętać znaczenie każdej karty?
Witam, ja uważam że jeśli odczuwasz potrzebę zmiany talii kart to powinnaś to zrobić!!!
Intuicja najlepszym doradcą każdej wróżki!!!
Przeglądaj różne talie zobaczysz że wkońcu ta odpowiednia sama wpadnie ci w ręce.
Powodzenia!!!
Wysłany: 2007-01-25, 13:29 początkujący tarocista
fajnie że się odezwałaś. Właśnie chętnie udała bym się do jakiegoś zaczarowanego sklepu i po poradę i po ewentualny zakup. Ale problem taki, że nie wiele jest takich miejsc, nie licząc internetu, przy naj miej w W-wie. Gdzie kupujecie swoje talii?
Jest taki sklepik w bramie na przeciwko Pałacu Kultury w Al. Jerozolimskich nazywa się GALERIA WRóżKA tam jest wiele fajnych rzeczy m.in są karty tarota. Nie kupuj kart przez internet powinnaś wziąć talię do ręki i "poczuć ją " czy ta będzie do ciebie przemawiała. W zakupie przez internet to niemożliwe, chyba że jesteś zdecydowana na konkretną talię.
Wysłany: 2007-01-26, 14:44 początkujący tarocista
Dzięki ! właśnie to chciałam usłyszeć. bo też uważam że internet w moim przypadku nie jest najlepszy, nie ma tego co się nazywa intuicją. A pod tą bramę muszę jak najszybćiej się wybrać. Pozdrawiam
Witam wszystkie osoby zainteresowane tarotem, muszę wam powiedzieć jedną bardzo ważną rzecz.Praca z tarotem nie jest łatwa, są chwile bolesne, dowiecie się przede wszystkim dużo o sobie samym ,nie ze wszystkim może będziecie się godzili ale rozważcie to bo to co wam karty powiedzą to prawda.Pokażą wam wasze wnętrze duszę. To niesamowite doświadczenie.
Zanim zaczniecie wróżyć nauczcie się rozmawiać ze swoimi kartami, pytajcie głównie o siebie. Dowiecie się dużo o relacjach z bliskimi o uczuciach swoich i innych osób. To wymaga ogromnej koncentracji i skupienia CZASU CZASU CZASU nic na szybko. Ja jestem szczęśliwa że udało mi się nawiąząć kontakt z kartami, dużo zrozumiałam i zmieniłam podejście do wielu rzeczy. Nie zniechęcajcie się zatem bo warto poświęcić czas na kontakt z tarotem Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Tarot - najlepszy dla mnie jest talia ridera waita.
I dobrze szukać jest publikacji opartych na tej talii...
Ba, ale równiez należy uważać ze stawianiem tarota sobie ... Jesli podchodzimy niewlasciwie, możemy sobie zaszkodzić..... Trzeba umieć prawidłowo mentalnie pracować..